AgroCodlea
romana english

PROCESUL DE PRODUCTIE

In practica de specialitate anul agricol se compune din doua cicluri de productie. Ciclul I are loc in perioada ianuarie - iunie, iar ciclul II se desfasoara in perioada iulie - decembrie. La unele culturi (tomate, vinete, etc) practicam un sistem prelungit de productie cu un singur ciclu din martie pana in noiembrie.
Procesul de productie se compune din mai multe etape distincte, si anume:

1. Producerea rasadurilor:

Producerea rasadurilor reprezinta prima etapa a procesului de productie care se desfasoara intr-un spatiu special amenajat, compus din 8 compartimente distincte, perfect izolate intre ele. Aceste compartimentari sunt necesare pentru a putea asigura dirijarea diferentiata a factorilor de mediu (in functie de specie,varsta etc.).
In aceste compartimente, mentinem in permanenta un nivel optim de temperatura si sa asiguram necesarul de luminozitate. In perioadele cu lumina insuficienta exista posibilitatea suplimentarii acesteia pe cale artificiala. Astfel, folosind cele mai importante resurse de energie (caldura si lumina) si programe adecvate de fertilizare asiguram o dezvoltare corespunzatoare a rasadurilor. In acest fel influentam potentialul de productie al plantelor pentru toata perioada lor de viata.

pp11.jpgpp12.jpgpp13.jpgpp14.jpg

In termen, de 4 - 6 saptamâni de la semanare, rasadul este pregatit pentru plantarea in sera.

2. Plantarea:

Inainte ca plantarea sa aibe loc este necesar sa pregatim spatiul de productie. Lucrarea incepe, cu circa 3-4 saptamâni Inainte si cuprinde cateva etape si anume: dezinfectia serei, instalarea stratului de folie , asezarea sacilor cu substrat organic, adaptarea sistemului de irigare prin picurare si decuparea orificiilor la saci.
La nivelul unui hectar se planteaza, in cazul castravetilor, 18.000 de plante, iar in cazul tomatelor, 25.000 de plante.

pp21.jpgpp22.jpgpp23.jpgpp24.jpg

Tehnologia folosita de noi este una revolutionara in domeniul legumelor de sera.
In urma experimentelor realizate cu ajutorul acestor noi tehnologii am observat cresterea eficientei procesului de productie si a calitatii produselor obtinute.
Astfel, incepand cu anul 2006, am decis extinderea aplicarii noului sistem de plantare pe substrat organic la intreaga capacitate de productie.

3. Cresterea si dezvoltarea plantelor:

Durata procesului difera de la o specie la alta. Pentru obtinerea recoltei de castraveti avem nevoie de cca. 4-5 saptamâni, in cazul culturilor de tomate aceasta perioada poate ajunge pana la 8-9 sâptâmâni. Pentru o dezvoltare normala castravetii au nevoie, pe timp de noapte, de asigurarea unui prag termic de 16-18 grade C, in timp ce la tomate, pe timp de noapte, temperaturile pot fi mai scazute cu 2-4 grade C.
Pe timpul iernii, consumul de energie termica poate sa reprezinte cca. 60% din costurile totale. Din acest motiv asiguram in permanenta o izolare cât mai eficienta a serelor.
Desi costurile de productie difera de la un anotimp la altul obiectivul nostru este de a asigura continuitatea productiei.

pp31.jpgpp32.jpgpp33.jpgpp34.jpg

In procesul de fructificare este esential sa asiguram conditii optime pentru polenizare. In trecut, acest lucru era efectuat manual cu ajutorul unei pipete. In prezent intreg procesul se realizeaza cu ajutorul bondarilor, achizitionati in acest scop. In felul acesta, fiecare floare este polenizata. Un stup contine circa 80 bondari fiind necesari 4-5 stupi la un hectar. Bondarii polenizeaza un numar de cca. 1.000.000 de flori de tomate pe hectar.
Zilnic, cu ajutorul sistemului de irigare prin picurare, fiecare planta beneficiaza de substantele necesare dezvoltarii armonioase si pentru intarirea rezistentei la boli si daunatori.

4. Recoltarea:

Ultimul proces inainte de pregatirea pentru vânzarea propriu-zisa este recoltarea.
Productia obtinuta se recolteaza de doua sau trei ori pe saptamana. Frecventa recoltelor depinde de bioritmul atins in procesul de fructificare si de nivelul productiei.
In cazul castravetilor, productia la un hectar poate varia intre 3 si 14 tone/saptamâna, in functie de perioada calendaristica si varsta plantelor.

pp41.jpgpp42.jpgpp43.jpgpp44.jpg

La tomate, in perioada maxima de productie, la o singura recolta se pot obtine la nivelul unui hectar, cca. 8 tone (aproximativ 70.000 de fructe).
Cantitatea maxima de legume pe care un muncitor o poate recolta intr-o zi este de 1.000 de kg.

Legumele recoltate sunt asezate in ladite de plastic. Apoi, cu ajutorul unor tractoare, produsele de sera sunt transportate in hala de sortare si ambalare.

5. Pregatirea pentru vânzare:

Dupa o perioada de efort sustinut, care in cazul castravetilor, este de 8 saptamani, iar in cazul tomatelor este de 12 saptamani, primele produse finite ajung la poarta halei de sortare si ambalare. Primele productii se obtin in luna martie, tot procesul se desfasurându-se pana la sfarsitul lunii noiembrie.

pp51.jpgpp52.jpg
pp53.jpgpp54.jpg

Aici produsele noastre sunt atent verificate, sortate si ambalate astfel incat sa putem raspunde celor mai diferte si inalte asteptari ale clientilor nostri.

 

agro codlea       agro codlea

Smarty
Web Director - istet si util Jocuri Online